luni, 17 noiembrie 2008

Cate ceva despre India


O sa va povestesc cateva lucruri despre tara in care calatorim. Sunt convins ca multe dintre aceste amanunte le stiti deja, dar o scurta incursiune in societatea indiana nu strica.

India este a doua tara, ca populatie, din lume. Are aproape 1 miliard si vreo 200 de milioane de oameni. La ei, un oras mare gen Mumbai sau Delhi adaposteste(si nu intamplator folosesc acest cuvant) cam 20 de milioane de oameni. Densitatea acestor orase depaseste orice imaginatie. E ca si cum ai inghesui populatia Romaniei in judetul Ilfov.

India este un stat federal, cu o organizare asemanatoare cu cea a Statelor Unite. Fiecare stat din India are propriile legi si propriile limbi oficiale. Aici, varietatea e la ea acasa. Iata doar un exemplu. In India exista in jur de, tineti-va bine, 1650 de limbi. Pentru Livos, traducatorul nostru, aceasta tara ar putea sa fie pamantul fagaduintei, cu conditia sa invete macar cele 29 de limbi care sunt "limbi materne" pentru cel putin 1 milion de oameni.

Un aspect mai putin placut: Cam 65% din populatia Indiei traieste in saracie cheltuind mai putin de 10 euro pe luna. Deci, ganditi-va ca un euro, pentru un cersetor, poate insemna biletul de libertate pentru cateva zile. Asta nu inseamna ca India e o tara subdezvoltata.

India este numarul 1 in lume in industria I.T. . Are chiar si agentie spatiala cu zeci de sateliti trimisi in spatiu. Cel mai mare concern auto de la ei, Tata Motors, a cumparat in urma cu un an fabricile Jaguar si Land Rover.
E limpede ca avem de-a face cu o tara a discrepantelor. Discrepante pe care le gasim si in cultura indiana. Indienii sunt mari filozofi (Rabindranath Tagore), vestiti scriitori(Salman Rushdie), creatori de religii(Buddha), guru iluminati(Osho), campioni mondiali de sah(Viswanathan Anand) dar si celebri actori de Bolywood(Salman Khan).

Tocmai de aceea, India e o tara fascinanta, si chiar daca suna a cliseu, nu ma feresc sa spun asta.

Generalitatile le-am descoprit de-aici, de la mii de kilometri departare. Particularitatile le vom descoperi incepand de duminica, acolo, pierduti intre cei un miliard si vreo 200 de milioane de indieni atat de diferiti.


5 comentarii:

Livos spunea...

Tata Motors a cumparat in urma cu un an fabricile Jaguar si Land Rover ?? Glumesti, nu ?

Anonim spunea...

nu. e chiar pe bune.

Anonim spunea...

si sa nu-l uitam pe Mahatma Gandhi, lider politic, dar mai ales spiritual al Indiei, nominalizat la premiul Nobel pentru pace

Livos spunea...

ati auzit ba ce spune Anami ? bagati la cap

Anonim spunea...

pai unii spun ca nu pt pace ar trebui sa fii nominalizat